<< Vissza

Nem feledjük hőseinket
2015.03.22. 18:30, írta: Ludányi András, rovat: MEGEMLÉKEZÉSEK
Az elmúlt hetekben Balogh Mihály és Székely Gábor szorgosan járta a Felszegi temetőt 1848-49-es szabadságharcban résztvevő katonáink sírjai után kutatva.

Szorgos munkájuknak köszönhetően 24 sírt tudtak beazonosítani. Március 14-én délután végiglátogattuk ezeket a sírokat. Balogh Mihály és Székely Gábor elmondták, hogy mit lehet tudni a sírokban nyugvó katonákról, majd mindegyiken elhelyeztük az emlékezés virágát.

Ezzel a munka nem ért véget. Sőt, most jön a java. Folytatjuk a kutatást. Terveink szerint felkutatjuk az összes felelhető 48-49-es, valamint az I. és II. világháborúban harcoló katonáink sírját. Erőnkhöz képest igyekszünk rendbe tenni őket. Közben a nyáron elkészítünk egy honlapot melyre feltesszük az összes fellehető sírt. Ki nyugszik ott és, hogy mit lehet róla tudni. Ezzel is próbálunk hozzájárulni, hogy emlékük minél tovább éljen az utókor számára. Munkánk befejeztével az adatokat könyv formájában is megjelentetjük. Kérjük, aki segíteni tud akár a felkutatásban, akár a sírok rendbetételében, vagy az elhunyt katonákról adatokat tud szolgáltatni az keresse egyesületünk vezetését.

További nagy tervünk egy olyan térkép készítése és az interneten való közzététele, melyen kulturális létesítményeink lesznek feltüntetve. Múzeumaink, kiállító helyeink, szobraink, nevezetesebb épületeink stb.