<< Vissza

Hagyományőrző keramikus rendezvénysorozat a kunszentmiklósi iskolák részére
2015.01.29. 21:54, írta: Ludányi András, rovat: EGYÉB
A Puszta Hangja Egyesület szeretettel meghív Téged a „Hagyományőrző keramikus rendezvénysorozat a kunszentmiklósi iskolák részére” című rendezvényekre.

MEGHÍVÓ

A Puszta Hangja Egyesület szeretettel meghív Téged a „Hagyományőrző keramikus rendezvénysorozat a kunszentmiklósi iskolák részére” című rendezvényekre.

A Puszta Hangja Egyesület alapvető célja egy olyan szellemi műhely létrehozása, amely támogatja és segíti a színvonalas, különleges és igényes kulturális értékek  felkutatását, bemutatását és terjesztését. Magyar nyelvünk ápolását és hagyományaink széleskörű gyakorlását, megismertetését.

Az Egyesület további célja az egyetemes társadalmi értékek ápolása, pártolása és rendelkezésre álló eszközzel való terjesztése. Az Egyesület kiemelten fontosnak tartja a hagyományőrzést, környezetünk védelmét, a sport jelentőségének elismertetését, a térség gyermekeinek és hátrányos helyzetű fiataljainak védelmét, lehetőségeik megismertetését.

Ezen elvek vonalán született meg az elképzelés, hogy esetleges útmutatásként bemutatja a hagyományos fazekas mesterséget. A korongon készült kerámiák elkészítésének menetét a helyi fiataloknak.

A mai rohanó világban sajnálatos módon egyre inkább feledésbe merülnek a régi, hagyományos mesterségek ismerete, művelése. A mai fiatalok nagyrészt természetesnek veszik, hogy vannak edények, amiket nap, mint nap használnak, de ritkán szembesülnek azzal, hogy ezek valójában hogyan is készülnek. Szeretnénk felhívni a figyelmet a fazekas, keramikus mesterségre, azt megismertetni, megszerettetni a fiatalokkal, és nem hagyni feledésbe merülni a hagyományainkat.

Olyan lehetőséget biztosítva ezzel, ami ritkán adatik meg valakinek. Nem csupán „agyagozásról” van szó. A feladat korong segítségével, Avar-kori, kunbábonyi leletek mintájával edények készítése, melyek speciálisan, erre a célra kialakított égető kemencében nyerik el végleges szilárdságukat. Majd kellő idő elteltével mázat kapnak, hogy vízállóak legyenek, és használatossá válhassanak a XXI. század háztartásaiban, megőrizve ezzel ősi hagyományainkat.

A foglalkozás alkalmával előadást hallhattok „Múltunk kerámiában, avagy az ősiség az otthonunkban” címmel Nemes Tímea elismert keramikus művésztől.

Időpontok:

2015.02.12.                           Keramikus foglalkozás 15:00 – 18:00

2015.02.13.                           Keramikus foglalkozás 15:00 – 18:00

2015.02.22.                           Előzőekben készített munkák mázolása 14:00 – 17:00

2015.02.27.                           Átadás 14:00

 

A rendezvény helyszíne:

6090 Kunszentmiklós, Endrédy utca 4.

Kunszentmiklós Város Művelődési Háza

Jelentkezzetek a 06-20/581-9840 telefonszámon!

 

Rendezvényt támogatja:

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

Európai Unio Európai Regionális Fejlesztési Alap

Széchenyi 2020