Rendezvényeink

<< Vissza

Filmvetítés
Időpont: 2010.04.16. 18:00
Helyszín: ÁMK nagyterme
JELÖLETLEN TÖMEGSÍROK

A dokumentum-riportfilm három délvidéki magyarlakta településen - Magyarkanizsán, Martonoson és Adorjánon - az 1944 végén történt tragikus eseményeket idézi fel túlélők, szemtanúk, leszármazottak, valamint rekonstrukciók segítségével.

Ezerkilencszáznegyvennégy: fájó némaság, rettegő suttogás, földre szegeződő tekintet, megalázó szégyen - Hogyan lettek az ártatlan áldozatokból vérengző magyarok?

A Jelöletlen tömegsírok című film forgatókönyvének alapjául Forró Lajos azonos című, 1995-ben kiadott könyve szolgált, amely a történész 15 éves kutatómunkáját dicséri.

Rendező: Sándor János
Forgatókönyvíró: Forró Lajos
Operatőr: Szél Zsolt

Szereplők:
Bicskei István
Kákonyi Tibor
Bakota Árpád
Molnár Zoltán

A halottat mindenképpen el kell temetni – mondja az istenek íratlan törvénye Szophoklész Antigoné című drámája szerint, és ennek az ősi törvénynek a szava hívja azokat az utódokat is, akik szeretnék végre méltó nyughelyre vinni a jelöletlen tömegsírokból az 1944-es megtorlások idején ártatlanul kivégzett szüleiket, nagyszüleiket.

A Jelöletlen tömegsírok című filmet nemrégiben mutatták be Magyarkanizsán. A film az azonos című kötet alapján készült. A szerző Forró Lajos magyarkanizsai származású történész, akinek sikerült megszólaltatnia a több mint fél évszázadig hallgatásba burkolózott hozzátartozókat és szemtanúkat, aki megtörte a fájó némaság és rettegő suttogás falait, aki el tudta érni, hogy a megalázó szégyenben élő emberek végre felemeljék földre szegezett tekintetüket, és a kamerába nézve beszéljék el ország-világ előtt azt a brutális kegyetlenséget, amivel ártatlan emberek tömegeit kínozták meg és végezték ki – csak azért, mert magyarok voltak. A film Magyarkanizs, Martonos és Adorján borzalmairól szól.