Rendezvényeink

<< Vissza

Szülőföldemen - extra
Időpont: 2009.12.03. 18:00
Helyszín: Varga Domokos ÁMK könyvtára
A beszélgető műsorban 2009. december 3-án, bemutatjuk a Parabutsch, az eltűnt falu című, 46 perces történelmi dokumentum-játékfilmet, amelynek rendezője a kunszentmiklósi származású Tihany Viktor.

1944. október 9-én svábok százai indultak útnak szülőfalujukból, a jugoszláviai Parabutschból Németország felé. Néhány nap múlva a szerbek razziát tartottak a faluban, s az otthon találtakat internáló táborba hurcolták. A sváb házakba szerb lakók költöztek, s a falut Ratkovóra keresztelték át. A 90-es évek végén Kiskunmajsa polgármestere Duna-menti svábokat talált egy németországi városban. A kíváncsi kutató Szerbiába utazott, ahol egy eddig ismeretlen történet nyomaira bukkant.
„Filmem bemutatja a jugoszláviai sváb kitelepítés eddig kevésbé ismert körülményeit, és hogy a túlélők egy lelkes magyar ember segítségével miként harcolnak azért, hogy történetük, kultúrájuk, emlékük fennmaradhasson az utókor számára. Elutazunk a németországi városba és a szerbiai faluba. Hallhatunk sváb és szerb nézőpontokat és megismerkedhetünk a mai Ratkovo utolsó sváb lakójával, akinek története már önmagában is filmes téma.” – így ajánlja egyetemi vizsgamunkáját az érdeklődő nézők figyelmébe az ifjú rendező.

Vele, és Kiss Károly polgármesterrel, a film egyik főszereplőjével beszélget a bemutató után Balogh Mihály műsorvezető.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Rendezvényünket a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatja.