<< Vissza

Népzenei Találkozó Kunszentmiklóson
2018.06.20. 14:19, írta: Ludányi András, rovat: ÉNEKKARI ÉS NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
A Puszta Hangja Egyesület a Szappanos Lukács Népdalkörrel karöltve Népzenei Találkozót rendezett 2018 június 9-én. A rendezvény helyszíne a Varga Domonkos ÁMK nagyterme volt. Már 8-án délután megkezdődött a lázas készülődés, berendeztük a termet a másnapi vendégfogadáshoz. Szépen megterített, színes tavaszi virágokkal felékesített terített asztalokkal vártuk a meghívott dalköröket.

Szombaton reggel borús, erősen felhős lett az égbolt. Már korán reggel elkezdett esni az eső, ami egyre csak erősödött, és szűnni nem akart. A vendégek esernyők alatt és esőkabátokba bújva érkezetek meg hozzánk. Jól esett nekik a kellemes felmelegedést adó pálinka, melyet a férfi  dalostársaink bőven kínáltak az átázottan érkezőknek.

10 órakor vette kezdetét a színpadi műsor. Horváth Eszter szívélyesen köszöntötte a megjelenteket, közöttük városunk polgármesterét  Lesi Árpád urat, aki megnyitotta  ezt a jeles ünnepséget.

Az első fellépő a Kunszentmiklósi Kicsinyek Kórusa volt, őket Dr. Fekete Zoltán készítette fel.

Népdalokból válogatott csokorral kedveskedtek az érdeklődőknek.

Második szereplő a mi Szappanos Lukács Népdalkörünk volt, Kiskunsági népdalcsokrot és Tréfás bordalcsokrot adtunk elő ifj. Szőke Imre karnagy vezetésével. Dalkörünk 49 évvel ezelőtt alakult, és a közel öt évtizedes fennállása alatt sokat szerepelt. Többször voltunk megmérettetésen, ahol több alkalommal arany minősítést kaptunk.

Évente 14-15 alaklommal adunk műsort, rendszeresen járunk Dunántúlra is, ahol több településen vannak dalos barátaink.  Célunk a gazdag népdalkincs megőrzése és továbbadása.

Bennünket a Kissolti Nyugdíjas Egyesület Dalköre követett, citerazenével kísért népdalcsokrot énekeltek. Dalkörük 20 évvel ezelőtt alakult, vezetőjük Kertész József. Kulturális rendezvényeken szerepelnek, Solt Városért Emlékérem tulajdonosai.

A következő fellépő a kunszentmiklósi Baki  Eszter  tanuló volt, Csík megyei népdalcsokrot énekelt. Műsorával elvarázsolta a nézőket.

 Színpadra lépett a Lilaakác Népdalkör Kisapostagról Szatmári Attiláné vezetésével. Dalkörük 2009-ben alakult, szervezik és részt vesznek kulturális rendezvényeken. Kitűzött céljuk a hagyományőrzés. Műsoruk Somogyi népdalcsokor volt.

Erdős Istvánné Magdika saját versének elmondásával emelte a rendezvény színvonalát.

A színpadi műsort a Lajosmizséről érkezett Rózsa Sándor Citerazenekar és Őszirózsa Népdalkör közös műsora zárta.  A két együttes évek óta együtt lép fel. Több versenyen arany minősítést értek el. Vezetőjük Kovács Gáspár, Szatmári és harangozós népdalcsokrot énekeltek.

A  műsort a házigazdák emléklappal és ajándékkal köszönték meg a vendégeknek, melyet Dinnyés Zoltán és Ifj. Szőke Imre adott át.

Ebéddel zártuk a délelőtti programot, melyet a Kisbojtár Vendéglő készített el.  A dalkörös asszonytársaim által készített finom sütemények is az asztalra kerültek a nemes borok kíséretével, és nem maradt el  a szívélyesen kínált kávé sem.

Köszönjük  Horváth Eszternek a konferálást, Lesi Árpád polgármester úrnak a köszöntőt, a meghívott vendégeknek a színvonalas műsorokat. A házigazdáknak köszönettel tartozunk a lelkes vendéglátásért.

Kunszentmiklós, 2018. június 13.

                                                                                                                    Selyem Balázsné