<< Vissza

Pünkősdi Dalostalákozó Nagyvenyimben
2018.05.30. 14:10, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
„ Szárnyaljon bennem ének:
Legyen pünkösdi lélek.
A nemesben, a jóban
örömmel munkálkodjam.”
/Ölbey Irén /

Meghívást kapott a Szappanos Lukács Népdalkör Nagyvenyimre, Pünkösdi dalostalálkozóra. A rendezvény 2018. május 12-én volt, a település sportcsarnokában.

Jeles ünnepség volt ezen a napon, a Nagyvenyimi Aranydaru Nyugdíjas Klub Dalköre ekkor ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Vargáné Kaiser Katalin polgármester nyitotta meg a találkozót. Szeretettel köszöntötte az ünneplő résztvevőket és a rendezvény támogatóit. Nagy örömet jelentett a háziaknak, hogy közel háromszáz dalos ajkú énekes fogadta el a meghívásukat. Érkeztek vendégek a Dunántúlról, és a Duna-Tisza közéről is.

A műsort a helybeli Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjai nyitották meg, Pünkösdölő műsoruk nagy sikert ért el. A lelkes gyermekeket Németh Irma tanította be.

A műsor első felében a hangszeres kíséret nélkül szereplők léptek színpadra.

A felnőttek első szereplője az Aranydaru Dalkör volt, Tolna megyei csokrot adtak elő

Őket a mi Szappanos Lukács Népdalkörünk követte, galgamenti és csángó népdalokat énekeltünk. Utánunk a Búzavirág Dalkör következett, majd a Jasná Jersen Népdalkör Dunaegyházáról szlovák és magyar népdalokkal szerepelt. Fellépett a Lilaakác Népdalkör Kisapostagról, Somogyi csokrot hoztak. Dunaújvárost képviselte a Búzavirág Népdalkör, Erdélyi népdal csokorral. Következett a Vadon Nőtt Gyöngyvirág Népdalkör Szabadegyházáról, Fejér megyei népdalaikkal.

A Bodajki Nyugdíjas Klub Tánckarának Rozmaring Tánc csoportja német tánccal örvendeztette meg az érdeklődőket.

A második részben a hangszeres kísérettel szereplők következtek.

A Retye-Rutya sárosdi dalosok Tréfás csúfolódó dalokat énekeltek. Baracsról eljött a Vadalmafa Népdalkör, Hajdúsági és hortobágyi népdalokkal jöttek. A Hantosi Férfi Dalárda Hortobágyi betyár dalokat hozott. Szerepelt a Sárosdi Népdalkör, majd a Hantosi Népdalkör következett, Szegedi népdalokkal. A Kissolti Nyugdíjas Egyesület Dalköre citera kísérettel énekelte népdalait. Ott volt Seregélyesről az Élő Ősz Nyugdíjas Klub Dalköre, Galgamenti és bihari népdalokkal. Ráckeresztúri a

Bor-Ászok Dalárda, Ők Tiszántúli csokorral jöttek. Az Esthajnal Nyugdíjas Klub Dalköre zárta a szereplők sorát. Lepsényt képviselték Alföldi és zalai népdalokat énekeltek.

Fásy Éva az Aranydaru Dalkör ötletgazdája, megálmodója és megszervezője elmondta, hogy kezdetekben kevés taggal, és némi támogatással indult a dalkör. A szívükben reményekkel és kitartó munkával naggyá tudták tenni a népi hagyományok megismertetését. Az éneklés szeretete tartotta össze a lelkes daloló közösséget.

Vakler Anna, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára zsűritag volt. Értékelésében kiemelte, hogy  milyen fontos a mai világunkban a társasági összefogás, melynek része a dalolás. Kultúránkban jelentős szerepet tölt be az énekesek nótázása.

Következett az ízletes ebéd tálalása, majd az i-re a helyi Ifjak fergeteges tánca tette fel a pontot.

A háziak virággal és ajándékkal köszönték meg vendégeiknek a szereplést.

Kunszentmiklós, 2018. május 15.                                                            

                                                                                                                           Selyem Balázsné