<< Vissza

XVIII. Dr. Kálmán Lajos kórustalálkozó
2017.11.23. 19:30, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
Meghívást kapott a Szappanos Lukács Népdalkörünk Szabadszállásra, népdalkörök találkozójára. Örömmel tettünk eleget dalostársaink meghívásának.

Dr. Kálmán Lajosra, a kiváló népzenekutatóra, a magyar kóruskultúra egyik legismertebb felvirágoztatójára emlékeztünk november 11-én, Szabadszálláson.  Tizennyolcadik alkalommal tartották meg a kórustalálkozót. Hat környező településről érkeztek az ünneplő dalosok.

A találkozó résztvevőit, a díszvendégeket, a zenepedagógus leányait, dr. Kálmán Flórát és dr. Kálmán Zsuzsát Szabadszállás polgármestere, dr. Báldy Zoltán köszöntötte, majd átadta a színpadot a szereplő dalköröknek.

A műsort a Kunszentmiklósi és Szabadszállási Gyermekek Kórusa nyitotta meg Fekete Zoltán vezetésével. Tréfás gyermekdalokat énekeltek. A lelkes közönség nagy tapssal örvendeztette meg őket.

A következő a Szappanos Lukács Népdalkör volt, Kuruc népdalokat és bordalcsokrot vittünk.

A műsor következő fellépője a Kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület volt. Tolvajosi és ormánysági népdalokat énekeltek citera kísérettel. Büszkén mondták el, hogy ezeket a népdalokat rajtuk kívül más dalkörök nem éneklik.

Őket a Dunavecsei Kék Duna Népdalkör követte. Kiskertemben szedik a virágot című dalcsokrot hoztak.

Ismét a Kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület Bazsarózsák Női Kórusa lépett színpadra. Dr. Kálmán Lajos gyűjteményéből Kecskemét környéki dalokat mutattak be.

A Kiskunhalasi Népdalkör Egyesület citera kíséret mellett Egri boros dalokat és Vajdasági népdalokat énekelt.

A férfiakból álló Kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület Bács-Kun Dalárdája a Bugaci pásztorélet dalaival szerepelt.

Lajosmizse Rózsa Sándor Népdalköre és Őszirózsa Citerazenekara a szívüknek legkedvesebb népdalokból állított össze egy csokrot.

Végül a házigazdák Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekara Pásztordalokkal és Tunyogmatolcsi népdalokkal szórakoztatta az érdeklődőket.

 A találkozón résztvevő dalkörtök a gazdag magyar népdalkincsből állították össze műsorukat. A fellépést követően a népdalkórusok vezetőit oklevéllel, virággal, borral köszöntötte dr. Báldy Zoltán polgármester. A program második része koszorúzással folytatódott. A háziak és vendégeik dr. Kálmán Lajos szülőházánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd a  kórusok közös éneklésével fejeződött be a találkozó. A rendezvény házigazdái, a Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekar tagjai terített asztallal várták a találkozó résztvevőit.

Köszönjük a meghívást. Örömünkre szolgált, hogy a mi dalkörünk is részese lehetett a méltó megemlékezésnek.

Kunszentmiklós, 2017. november 14.

                                                                                                           Selyem Balázsné