<< Vissza

Dunántúli Dalostalálkozó
2017.09.30. 21:25, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
Alakulásának két évtizedes évfordulóját tartotta szeptember 16-án, szombaton délelőtt a baracsi Faluháza nagytermében a Baracsi Barátság Nyugdíjas Klub Dalköre.

Erre a jeles ünnepségre kapott meghívást a Szappanos Lukács Népdalkör. Örömmel tettünk eleget a dunántúli barátaink meghívásának.

Koncz Mária dalkörvezető köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Várai Róbert polgármestert a rendezvény megnyitására. A városvezető elmondta, hogy a népdal nagy kincs, felbecsülhetetlen érték. Örömteli és fájdalmas érzelmeket közöl. A mai nap azonban az öröm és vidámság ünnepe. Ezen a neves eseményen kilenc dalkör száznyolcvan nótás kedvű dalosa osztozik a baracsiak örömében.

A rendezvényen Talpai Tiborné Piroskától, a klub vezetőjétől megtudtuk, hogy kettős évfordulót ünnepelnek, hiszen húsz évvel ezelőtt alakult meg a népdalkörük, és tizenöt éve szervezték meg először a dalkörök találkozóját.  Már az első év után Ki Mit Tud sikernek örülhettek, amit aztán számtalan fellépés és díj követett.

Nem csak az elmúlt évek szép pillanataira emlékeztek a dalkör tagjai, de új nevet is választottak maguknak. Mostantól Vadalmafa Népdalkör Baracs néven ápolják hagyományaikat és öregbítik szűkebb környezetük hírnevét.

Az első műsorszám a helybeli iskolások fellépése volt, népdalokat énekeltek. Kalló Zoltánné készítette fel Őket erre a szereplésre. Utánuk Szél Lászlóné szívhez szóló verse következett. Baracs dalosai Ercsi népdalokat és baracsi népdalokat adott elő. Az Arconic Köfém Férfikórus Dunaújvárosból érkezett, Bordalokkal szerepelt. A Kisapostagi Népdalkör Magyarbődi népdalokat hozott. A baracsi ifjú tehetség, Kiss Péter nívódíjas, harmónikán a Monty csárdással örvendeztette meg a közönséget. A Hantosi Népdalkör Hajdúbihari dalcsokrot adott elő. Kiskunsági népdalcsokorral és bordalcsokorral szerepelt a mi Szappanos Lukács Népdalkörünk. Utánunk a szabadegyházi Vadonnőtt Gyöngyvirág Dalkör következett Fejér megyei dalcsokorral. Sárosd dalosai Sárközi dalokat énekelt. A Retye Rutya női dalkör Ercsi summás dalokkal rukkolt elő. A Hantosi Férfidalárda Bordalokkal lépett fel. A műsor utolsó száma az Arconic Köfém Néptánccsoportja volt. Hegyközi táncokat táncoltak.

A szereplőket nagy taps kísérte. Minden szereplő emléklapot és szép ajándékot kapott a házigazdáktól.

Elérkezett az ebéd ideje. Sürgött-forgott a sok vendéglátó. Hamarosan az asztalokra került a pörkölt tarhonyával, káposztasalátával és a vegetáriánus fogás. Ezt követte a számtalan féle édes sütemény és a többféle jó bor.

Köszönjük a baracsi barátainknak a meghívást. Szép élményekkel örvendeztettek meg bennünket.

 

Kunszentmiklós, 2017. szeptember 20.

 

                                                                                            Selyem Balázsné