<< Vissza

XXIII. Szentmiklósi Napok
2017.10.10. 20:23, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
Ebben az évben szeptember 9-én 23. alkalommal vehettünk részt a Szentmiklósi Napokon.

Már 7-én sajnálatos esemény történt néhány szentmiklósi gazda birkanyájában. Egy kisebb falkányi birka az előző napon harapott utoljára a fűbe. A Szappanos Lukács Népdalkör részére a Nagyréten három állat volt kénytelen feldobni a talpát. Miután kifordították a megboldogultakat a bundáikból, fejjel lefelé lógatva, hűsölve vártak további sorsukra. Pénteken aztán a jól kiélesített késekkel és egyéb vágóeszközökkel felaprításra kerültek. A főző mesterek megfelelő fűszerezéssel szép rendben elhelyezték birkáikat a bográcsaikban.

9-én reggel ragyogó napsütésre ébredtek az ünneplő kunszentmiklósiak.

Dalkörünk férfi tagjai már korán reggel fölállították a főzéshez szükséges sátort. Kisvártatva megérkeztek a megtelt bográcsok a főzőikkel együtt. A nyolc órai ágyúszót követően alágyújtottak a bográcsoknak. Az idén négy dalostársunk vállalta magára ezt a nem kis felelősséggel járó munkát.  Az első bográcsnál Tekes Józsefné Juliska, a másodiknál Vörös László, a harmadiknál pedig ifj. Gál János állt rajthoz. Ők mindhárman a Szappanos Lukács Népdalkör tagjainak és vendégeiknek főztek. A negyedik bogrács pörköltet Szappanos Bálint főzte, Őt Kunszentmiklós Város Önkormányzata kérte fel erre a munkára.

Amíg a birkák ínycsiklandó illatot árasztva puhultak, addig a főtéren felállított színpadon népzenei műsorok váltották egymást.

Kilenc órától folklór, néptánc, népdal és citera program vette kezdetét.  Tíz órakor lépett színpadra a mi Szappanos Lukács Népdalkörünk ifj. Szőke Imre karnagy vezetésével. Kuruc kori népdalcsokrot és egy tréfás népdalcsokrot énekeltünk.  Utánunk a Szalkszentmártoni Szederinda Néptáncegyüttes Komámasszonyok Csoportja Oláh Réthy Napsugár vezetésével Moldvai táncokat adott elő. Őket a Szabadegyházáról érkezett Vadonnőtt Gyöngyvirág Dalkör követte. Vezetőjük Zétényi Margit. Betyár dalokat énekeltek harmónium kísérettel, majd Fejér megyei csokorral szerepeltek citeraszó mellett. A szalkiak második műsorukban Magyarbődi karikázóst táncoltak.

A népes létszámú közönség nagy tapssal jutalmazta a szereplők műsorát.

Mire megkondult a déli harangszó, elkészült az ízletes ebéd. Ekkorra már munkálkodott a vendégekben és a házigazdákban egyaránt az étvágyat csináló kiváló pálinka. Dalosaink tálaltak, vendégszerető házigazdákhoz illően kínálták a meghívott dalosokat. A fenséges birkapörkölt mellé savanyúságot és frissen sült kenyeret kínáltak. Ezután az édes és sós sütemények, majd a jó borok kerültek felszolgálásra. Az ebéd utolsó fogása a frissen főzött, finom illattal gőzölgő kávé volt. A vidékről érkezett dalosok és táncosok köszönték a meghívást, dicsérték a főztünket, jól érezték nálunk magukat.

Az Országos Birkafőző Verseny Hagyományőrző kategóriájában a Szappanos Lukács Népdalkör nevében Vörös László IV. helyezést ért el. A díjazottak között volt Szappanos Bálint dalosunk is.

Dalkörünk minden tagja kivette részét a szereplésben és a vendéglátás munkájában.

Köszönjük a finom pörköltet, a sok süteményt, a nagy vendégszeretettel kínált kávét, és nem utolsó sorban a szomjat oltó, birkapörkölthöz elmaradhatatlan nemes borokat.

 

Kunszentmiklós, 2017. szeptember 12.

 

                                                                                                      Selyem Balázsné