<< Vissza

XXII. Szentmiklósi Napok
2016.09.25. 22:12, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
Szappanos Lukács Népdalkör is részt vett a Szentmiklósi Napokon, melyről Selyem Balázsné az alábbiakat írta:

A Szappanos Lukács Népdalkör férfi tagjai már szeptember 9-én délután elkezdték a készülődést a 22 éve megrendezésre kerülő Szentmiklósi Napokra.  Három birkát fordítottak ki a bőréből. Mindegyiket gondosan és szakszerűen felaprították, és a megfelelő fűszerezéssel egy-egy bográcsban előkészítették a másnapi főzéshez.

Szombaton reggel 7 órakor a dalos társak már ott serénykedtek a főtéren a sátor felállításánál. A 8 órai ágyúszóval egy időben Vörös László és ifj. Gál János alágyújtottak a bográcsoknak, és kezdetét vette a főzés.

Dalkörünk és vendégei a Hagyományőrző Néptánc Egyesület és a RE,Formácvió citerazenekar műsora után lépett a színpadra. Elsőként a mi dalkörünk bemutatása és szereplése következett.

A Szappanos Lukács Népdalkör 47 évvel ezelőtt alakult meg 32 férfi taggal. Az 1970-es években már szép eredményeket értek el a Röpülj Páva Népzenei vetélkedőkön. Rendszeresen részt veszünk népdal minősítő versenyeken, több alkalommal arany minősítést kaptunk. Jelenleg nők és férfiak egyaránt tagjai vagyunk a dalkörnek. Karnagyunk ifj. Szőke Imre.

A mostani alkalomra Kiskunsági és Dunántúli népdalcsokrot vittünk.

Utánunk a Nyárlőrinci Nyugdíjas Klub Népdalköre és a Lakiteleki Népdalkör közös műsora következett.

A Nyárlőrinci dalkör 1997-ben alakult. Ők Ki mit tud vetélkedőn kaptak első helyezést. Több településen szerepelnek. Eljutottak már az országhatáron túlra is.

A Lakiteleki dalkör a mi dalkörünkkel egy időben, 1969-ben alakult meg. Nyolc éven keresztül rendezték meg a Megyei Népzenei Találkozót Vass Lajos vezetésével. Országos minősítésen ezüst és arany minősítést értek el. Mindkét dalkör vezetője Csinger Sándorné.

Műsoruk helyi gyűjtésű népdalokból állt.

Vendégszereplőnk volt a Kisapostagi Nőegylet Dalköre is.

2008-ban alakult dalkörük. Rendszeresen részt vesznek találkozókon. 2014-ben Kisapostag kulturális életéért elismerő oklevélben részesültek. Vezetőjük Szatmári Attiláné. Ők Magyarbődi dalcsokrot adtak elő.

A tűző napsütés ellenére a lelkes érdeklődők a hűs árnyékot adó fák alá vitték a székeket, és onnan nézték végig a műsorokat. A fellépőknek nagy tapssal köszönték meg szereplésüket.

Időközben a birkapörkölt étvágygerjesztő illata átjárta a város központját. Mire megszólalt a déli harangszó a Református Templom tornyában, elkészült az ebéd. A vendégek asztalára került a pörkölt savanyúsággal és friss lágy kenyérrel. Mivel a birka megfőzve is szomjazik, a dalos társaink fehér és vörös borral kínálták vendégeinket.  Ezt követte az édes és sós sütemények felszolgálása, amit a női dalosok készítettek. Időközben sorra került a finom aromájú kávé szervírozása is.

Vendégeink jól érezték magukat, köszönték a meghívást és a szíves vendéglátást.

Köszönjük Lesi Árpád polgármesternek és Ludányi András Puszta Hangja Egyesület képviselőjének az anyagi támogatást, amivel hozzájárultak kiadásainkhoz.

Gratulálunk birkafőzőinknek, Vörös Lászlónak és ifj. Gál Jánosnak, akik a Birkafőző versenyen különdíjat nyertek.

Köszönettel tartozunk dalos társainknak, akik a szereplés mellett részt vettek a vendéglátás fáradtságos munkáiban is.

 

Kunszentmiklós, 2016. szeptember 13.

 

                                                                                                Selyem Balázsné