<< Vissza

Járási Népdalos Találkozó
2016.09.15. 20:09, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
Kisvárosunk járási dalos találkozónak adott otthont. Dalköreink a Szappanos Lukács Népdalkör és a Kis József Daloskör tagjai nem csak fellépőként voltak jelen, de a szervezésbe, vendéglátásba is besegítettek.

2016. augusztus utolsó szombatjának délelőttjén került sor a X. Kunszentmiklósi Járási Népdalos Találkozó megrendezésére. Ezt a rendezvényt Bődi Szabolcs a Darányi-Hóman Alapítvány Kurátora, és Szilágyi József az Alapítvány Titkára, aki ebben az évben töltötte be 81. születésnapját, szervezte meg.

A Találkozó helyszínének a Varga Domokos ÁMK színháztermét találták a legalkalmasabbnak.

A Szappanos Lukács Népdalkörünk a többi meghívottakkal együtt még júniusban megkaptuk a meghívást. Így már a nyár második felében el is kezdtük a próbákat.

Napfényes szép augusztus végi reggelen érkezhettek meg a vendégek erre a sokat ígérő alkalomra. A Tasskertesi Nyugdíjas Klub tagjai fogadták pogácsával és hangulatot keltő italokkal a vendégeket. Kilenc órára zsúfolásig megtelt a Művelődési Központ színházterme. Pótszékeket is kellett a terembe hozni, hogy az érdeklődők helyet foglalhassanak.

A műsort Bődi Szabolcs az Alapítvány hagyományőrző kurátora nyitotta meg. Szívélyes szavakkal köszöntötte a népdalok és a népzene iránt érdeklődő nagyérdeműt.

Az első fellépő Majosháza Hajnalcsillag Hagyományőrző Néptánccsoportja volt. Énekükkel és táncukkal jó hangulatot teremtve kezdték meg a műsort. Szép létszámmal szerepeltek a dalkörök. Megjelent Dunaegyháza, Dunavecse, Fülöpszállás, Kunadacs, Tass, Lajosmizse Szabadszállás, Kunbaracs dalköre. A mi Szappanos Lukács Népdalkörünk Kiskunsági és Dunántúli népdalcsokrot adott elő. A dalkörök műsora között a Kiss József Daloskör tagjai, Szappanos Bálint, Gál János, Ferkelt-Vér Ferenc, Tekes Józsefné és Szappanos Bálintné népdalokat énekelt.

A műsorszámokat a sok dal és nótakedvelő résztvevő nagy tapssal jutalmazta.

A műsor végén Koronáné Szabados Teréz Magyar nóta csokrával teremtett jó hangulatot.

Időközben az intézmény udvarán öt bográcsban rotyogott a birkapörkölt. Az egész város főterét betöltötte az étel fenséges illata. Daloskörünk állandó birkafőző tagjai Vörös László és Gál János is részt vett a főzésben. Előmelegítés volt ez a két hét múlva sorra kertülő XXII. Szentmiklósi Napokra.

Hamarosan asztalokra került az ízletes ebéd, amit jó étvággyal fogyasztottunk el. A jó ebédhez a nótát Boros József szolgáltatta. Az ebéd utáni ejtőzés közben a Józsi bácsi díszes kupával és elismerő oklevéllel kedveskedett a szereplőknek.

Késő délután volt már, amikor elhangzott a zárszó. Józsi bácsi megköszönte a részvételt és az áldozatos munkát. Köszönjük a szervezőknek és a vendéglátásban résztvevőknek a kitartó és lelkes munkáját.

Kunszentmiklós, 2016. augusztus 31.

                                                                                                                           Selyem Balázsné