<< Vissza

Múzeumok Éjszakája Szalkszentmártonon
2016.07.22. 22:04, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
Ezúttal a Szappanos Lukács Népdalkör Szalkszentmártonon járt, melyről Selyem Balázsné az alábbi beszámolót írta.

Június 25-én a Petőfi Sándor Emlékmúzeum ünnepi műsort szervezett. A rendezvényre meghívást kapott többek között a mi Szappanos Lukács Népdalkörünk is. A szereplők a múzeum kertjében felállított színpadon adták elő műsorukat. Az egyszerű, de sokat mondó falusi hangulatot varázsoló díszletekkel elénk hozták gyermekkorunk felejthetetlen emlékeit. Gazdag programokkal készültek a szervezők. Délután négy órától este tizenegy óráig szórakozhattak a vendégek. Négy blokkban szerepeltek a fellépők. Szebbnél szebb népviseletbe öltözött dalosokkal és táncosokkal telt meg a település főtere. Szemet gyönyörködtető látvány volt ez a színes kavalkád.  

 

Kapunyitást követően Káposztás Tibor polgármester nyitotta meg a rendezvényt.

Az első blokkban szerepelt a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes Ifjúsági Csoportja, majd az Apraja, a Babszem és Mákszem néptánccsoport adta elő színvonalas műsorát. Közben Mizsei Molli és Gál Tibor népdalokat énekelt.

A második blokkban Oláh-Réthy Napsugár népdalait hallhattunk, aki az Arató Zenekar kíséretével szerepelt. A Rőzse, Kéve és Nagy Bokréta Néptáncegyüttest követte a mi dalkörünk műsora. Kiskunsági pásztor dalcsokrot, Galga menti népdalcsokrot és egy Tréfás bordalcsokrot vittünk.

A harmadik blokkban a Kis Bokréta, a Sziget és a házigazdák felnőtt néptánccsoportja aratott nagy sikert.

Az utolsó blokkban Erdős Zsolt énekelt, Tóth László gitáron kísérte. Végül a Zacc zenekar zárta az esti műsort.

A környékbeli településekről érkezett vendégek kedvükre válogathattak a sok színvonalas előadásból. A 35 C⁰ fokos hőségben az árnyas fák alatt helyet foglaló közönség nagy tapssal jutalmazta a szereplőket.

Időközben a háziak férfi tagjai bográcsaikban főzték a birkapörköltet, Orbán Ági pedig sparhelten grillezett. A múzeum szabadkéményes konyhájában étvágygerjesztő illatú lángost sütöttek az asszonyok. A finomabbnál finomabb illatok betöltötték a környéket. A nagy melegben a múzeum pincéjének hűvösében jó borok mellett szólt a nóta. A vendéglátók ízletes birkapörkölttel vendégelték meg a résztvevő szereplőket. A Dombi ház tágas udvarában a szép nagy fák hűs árnyékában fogyaszthattuk el a finom vacsorát.

A kitartó látogatók este kilenc órától tekinthették meg a múzeum kiállító termeit.

Köszönjük Sóbujtó Klárinak és szervezőtársainak a meghívást. Szép látnivalókban volt részünk, sok élménnyel gazdagodtunk ezen a jeles napon.

 

Kunszentmiklós, 2016. június 28.

                                                                                                                        Selyem Balázsné