<< Vissza

Zenés Istentisztelet Tasson
2015.11.02. 19:49, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
A környékbeli népdalkörök 2015. október 24-én zenés Istentiszteleten vettek részt Tasson a Református Templomban. Szilágyi József a Darányi-Hóman Alapítvány titkára szervezte meg ezen a rendkívüli helyszínen a találkozót. Amint elmondta, Dobos Bence Nagytiszteletű Úr és a tassi gyülekezet örömmel adott otthont ennek a rendezvénynek.
Már kora reggel megtelt a templom a 14 településről érkezett dalosokkal és az érdeklődő közönséggel. Mintegy 240 fő érkezett erre az alkalomra. A ragyogó nap sugarai betöltötték az Isten Házát. A hófehér falak, és a virágokkal szépen feldíszített Úr asztala felüdülést sugároztak.

Dobos Bence szolgálatával vette kezdetét a rendezvény.  „Ez a rendhagyó dalos találkozó a népzenei forrásból táplálkozó egyházi énekkincsre összpontosít, Bartók Béla halálának 70. évfordulójára.”  Elmondta, hogy a népzene, mint minden más, amink van, Isten ajándéka. A Magyar Nemzet kiemelkedően gazdag a népzenében. Kötelességünk ápolni, utódaink számára megőrizni és továbbadni ezt az értékes kincset. 
Képviseltette magát a szolgálatban a Katolikus és az Evangélikus Egyház is. 
A népzenei részben népdalok, nóták és műdalok hangzottak el. A műsorban részt vett Dunavecséről a Kék-Duna Népdalkör, Kunadacsról az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub, Kunbaracsról a Nyugdíjas Klub, Kunpeszérről a Kéknefelejcs Népdalkör, Lajosmizséről az Őszirózsa Népdalkör és Rózsa Sándor Citerazenekar, Majosházáról a Hajnalcsillag Hagyományőrző Népdalcsoport, Kis-Soltról a Nyugdíjas Klub, Szabadszállásról a Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekar, Tatárszentgyörgyről a Boróka Asszonykórus. A mi Szappanos Lukács Népdalkörünk Jézus születéséről összeállított népdalcsokorral szerepelt. Végül a házigazda Tass Dalos Pacsirták, és Margaréta Népdalkör műsora zárta a rendezvény első részét. A szereplők műsorait örömmel hallgató vendégek nagy tapssal jutalmazták a produkciókat.
A délelőtt fénypontja Mészáros János Elek Művész Úr műsora volt. Hazafias dalokat énekelve szép hangja betöltötte az egész templomot. A közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg fellépését. 
Vendéglátással a sportcsarnokban finom aromájú pálinkával fogadtak a házigazdák. Az asztalokon szendvicsekkel, süteményekkel megrakott tálcák, üdítő italokkal és nemes tassi borokkal megtöltött kancsók sorakoztak.
Itt mondott köszönetet Szilágyi Józsi bácsi az önkormányzatnak, a polgárőrségnek, a szervezésben résztvevőknek és mindenkinek, akik segítettek a rendezvény lebonyolításában.
Megköszönte a résztvevő dalköröknek a részvételét, mindannyian emlékserleget kaptunk ajándékba.  Záró beszédében öreg korára és betegségére hivatkozva fájó szívvel vett búcsút a dalos találkozók szervezésétől.
Ezután a jókedv fokozása érdekében Boros József szolgáltatta a zenét. Olyan jó volt a hangulat, hogy néhányan táncra is perdültek.
A Szappanos Lukács Népdalkör köszönetet mond a Józsi bácsinak mindazért a sok fáradozásáért, amit évek hosszú során tett a népdalkörök örömteli szórakoztatása érdekében.
                                                                                                                Selyem Balázsné