<< Vissza

Emléktábla Krúdy Gyulának
2014.05.27. 22:23, írta: Ludányi András, rovat: EMLÉKNAPOK
„Tudjátok-e, hogy Krúdy Gyula elismerően írt egyik művében a Kunszentmiklósi vasúti vendéglőről?” – kérdezte nemrégiben Balogh Mihály tanár úr csak úgy mellékesen, beszélgetés közben.
E közlésből kiindulva a Puszta Hangja Egyesület úgy határozott, hogy emléktáblával viszonozza mindazon híres emberek megtisztelő figyelmességét, kik városunkról jóérzéssel emlékeztek, írtak hajdanán.
Régi barátaim, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör vezetősége és tagjai elfogadták meghívásunkat az emléktábla avatására, mely mostantól hirdeti, hogy
„Kunszentmiklóson az állomással szemben van egy korcsma, amelyhez mindig adnak elegendő időt a vonatvezetők … „ Igaz e történet kilencven évvel ezelőtt esett meg.
Emlékbeszédet tartott Balogh Mihály, Krúdy verset szavalt Dinnyésné Mészáros Irén és négy koszorú borította az ÁMK. előtti emléktáblát.
Színvonalas író-olvasó találkozó kerekedett ki ezen összejövetelből. E költőknek-íróknak 100 kötet felett jár megjelent irodalmi termékük. Király Lajos elnök, Kanizsa József titkár és Szénási Sándor István saját verseiből adott elő. Németh Nyiba Sándor saját megzenésített verseit gitárkísérettel színezte. A legnagyobb sikert talán Tálas Ernő a Svéd Királyi operaház énekese érte el, aki 88 esztendős létére gyönyörűen énekelte zenevilágunk legszebb dallamait.
Kedves színfoltja volt az estének a Kunszentmiklósi Versmondó Stúdió tagjainak Tóth Péter tanár úr tanítványainak fiatalos bájjal előadott műsora. Bozóki Bettina, Kovács Lídia, Sziklási Lilla, Pap Hanga és Bődi Hunor a vendég költők műveiből adott elő. Szépbeszédű polgármesterünket, Bődi Szabolcsot szívesen látná soraiban a Krúdy Gyula társaság, de közöltem velük, hogy „átigazolásról” egyenlőre szó sem lehet, Szabolcsnak van itthon elég dolga.
Ajándék köteteket, DVD-ket kapott a könyvtárunk és sokáig dedikálták könyveiket a közönség részére a Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjai.
Ezt követően a nagy író tiszteletére, de a résztvevők élvezetére barátságos lakomával búcsúztattuk ezt az emlékezetes emlékező estété. Kecskeméti, Fülöpszállási, Kanadai (Gaudi Sándor tanár úr) vendégeinkkel együtt kicsit még nótáztunk, majd a viszontlátásig elbúcsúztunk egymástól.
Köszönet az „Új Széchenyi Terv”-nek a támogatásért.
Székely Gábor