<< Vissza

Megemlékezés
2013.12.02. 20:04, írta: Ludányi András, rovat: MEGEMLÉKEZÉSEK
Egyesület szervezésében az 56-os forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára emlékeztünk.
Székely Gábor köszöntötte a megjelenteket, majd Bődi Szabolcs polgármester mondott emlékező beszédet az eseményekről. Megemlékezett a kunszentmiklósi harcokban résztvevő Endrédy Istvánról, aki 1959-ben a Márianosztrai táborban hunyt el.
Ezt követően Juhász Helga Mária Sándor Mennyből az Angyal című versét szavalta el, majd Bődi Szabolcs és Lesi Árpád megkoszorúzták Endrédy István, városháza falán található emléktábláját. A koszorúzás után a résztvevők Buda Ferenc, 1956-os töredékek című írását hallgatták meg Bődi Hunor tolmácsolásában, majd fáklyákkal kivonultak az Alszegi temetőnél levő kopjafához. Itt először Müllner Klaudia tolmácsolásában Horváth Sándor Üzenet testvéreimnek című műből hallhattunk részleteket.
A szavalat után Dömötör Zoltán, aki az egri harcokban sebesült meg és hét év börtönre ítélték, emlékezett az 56-os eseményekre. Elmondta, hogy október 23-át követően nem a pesti fiatalok, nem a Pesti Srácok nyerték meg a szabadságharcot, hanem a magyar nép. A nép vidéken is sorra vette át a hatalmat. Néhány nap leforgása alatt az egész országban az emberek saját kezükbe vették sorsuk irányítását. Beszéde végén Endrédy Istvánra emlékezett, akivel együtt raboskodott. Elmondta, hogy a forradalmár egy éjszaka a mellette levő zárkában halt meg. Halálát követően a helyi rabtemetőben temették el. Sokáig még a családja sem tudhatta, hogy hól nyugszik.
Dömötör Zoltán beszéde után Mizsei Borinától Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című versét hallhattuk. Ezt követően a jelenlevők elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait, mécseseit.
A koszorúzás után Endrédy István az Alszegi temetőben levő sírjánál folytatódott a megemlékezés. Itt Bózóki Bettina Márai Sándor Mennyből az angyal című versét szavalta el. A szavalat után Endrédy István gyermekei helyeztek el koszorút a síron a jelenlevők nevében.
A Puszta Hangja Egyesület köszönetet mond a Baksay Református Gimnázium és a Kunszentmiklósi Versmondó Stúdió tanulóinak a gyönyörű versekért, Baráth Julianna igazgató nőnek, Szabolcsi Erzsébet tanárnőnek és Tóth Péter tanár úrnak a gyerekek felkészítéséért, valamint a megemlékezésen résztvevőknek a megjelenésükért. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy jelenvolt Endrédy István három gyermeke és azok családtagjai.