<< Vissza

Szappanos Lukács népdalkört ünnepeltük
2009.11.23. 20:08, írta: Ludányi András, rovat: ÉNEKKARI ÉS NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
November 21-én megtartottuk a II. Énekkari és Népzenei Találkozót. Ezen a találkozón társszervezőnket a Szappanos Lukács Népdalkört ünnepeltük. Azt a népdalkört, amely 40 évvel ezelőtt alakult az Egyetértés tsz-ben. Az alapító tagok közül már csak egy aktív tagja van a népdalkörnek, Szappanos Bálint.
Az est kezdeteként a névadó Szappanos Lukács által felvételről elszavalt Kun Miatyánkot hallgattuk meg. Ezt követően Dinnyés Zoltán archívumából levetítettük a népdalkörről készült rövid filmet melyen az egykori tagok, a kunszentmiklósi Kun Verbunk dallamára táncoltak.
Az est műsorvezetésével Bődi Szabolcs polgármester urat bíztuk meg. A Polgármester úr köszöntője után Balogh Mihály egyesületünk tagja lépett a színpadra. A népdalkör vezetőjének, ifj. Szőke Imrének felkérésére többhetes kutató munka után ismertette a Szappanos Lukács népdalkör sikeres életútját. A megalakulás után még csak férfiak énekeltek. Később Bessenyei Imre irányítása alatt alakultak át női énekesek bevonásával vegyes népdalkörré. Bessenyei Imre halála után a jelenlegi karnagy ifj. Szőke Imre vette át az irányítást.
Balogh Mihály ismertetője után a Szappanos Lukács népdalkörrel baráti kapcsolatot ápoló népdalkörök szórakoztatták a szépszámú közönséget. Felléptek a szabadszállási Kiskun Népdalkör tagjai, a szintén szabadszállási Vadrózsa Citeracsoport, a kunpeszéri Kéknefelejcs Népdalkör, a Lakitelki Népdalkör, a kunadacsi Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub Énekkara. Utolsóként lépet színpadra a házigazda Szappanos Lukács Népdalkör. A fellépések szünetében a vendégek és a közönség megtekintette a népdalkörről készült kiállítást, majd a népdalkör tagjai kínálták őket az általuk készített finomabbnál finomabb süteményekkel, italokkal.
A fellépések után ifj. Szőke Imre lépett a mikrofonhoz és megköszönve a vendégek fellépését, egy-egy ajándékcsomagot adott át nekik. A vendégek is köszöntötték és megajándékozták az ünneplő házigazdákat. Ezt követően minden jelenlegi és jelenlevő egykori tagnak egy-egy emléklapot adott át. Az emléklapok átadása után egyesületünk tagjai közül a találkozó szervezésében résztvevőket ajándékozta meg, majd Balogh Mihály egyesületünk nevében köszöntötte az ünnepelteket és adta át az emléklapot és ajándékot.
A program további része a Szentmiklós Fogadóban zajlott.
A műsor után a vendég énekkarokkal együtt átvonultunk a Szentmiklós Fogadóba, ahol már várt bennünket a birkapörkölt és a finomabbnál finomabb sütemények, melyet szintén az énekkar tagjai sütöttek. A vacsora elfogyasztása után azonnal dalrafakadtak az énekesek. Kisvártatva betoppant Selyem Zsigmond is aki a zenét szolgáltatta. Az est nagyon jó hangulatban telt el.