<< Vissza

Puszta Hangja Egyesület és a Szappanos Lukács Népdalkör közös szórakoztató műsora a Szentmiklósi Napokon
2015.09.15. 22:02, írta: Ludányi András, rovat: EGYÉB
Egyesületünket az a megtiszteltetés érte, hogy felkérést kaptunk az önkormányzattól, hogy szervezzünk a Szentmiklósi Napom keretében zajló birkafőző verseny ideje alatt szórakoztató műsort. A programot tagszervezetünkkel a Szappanos Lukács Népdalkörrel közösen állítottuk össze.
A rendezvényről Selyem Balázsné a népdalkör tagja az alábbi sorokat írta:

Az a megtiszteltetés érte a Puszta Hangja Egyesületet, hogy a város főterén levő kisszínpad műsorát az idén a Szappanos Lukács Népdalkörrel közösen szervezheti meg.
Még a nyár folyamán felvettük a kapcsolatot Ludányi Andrással, és elkezdtük a műsor összeállítását. Augusztus elejére elkészült a szeptember 12-én bemutatásra kerülő  végleges programunk.
    Szeptember 10,és 11-én szinte egész nap esett az eső, így aggodalommal vártuk a szombat reggelt. 
    Pénteken délután a férfi dalos társak összedaraboltak három termetes birkát, és előkészültek a szombati megfőzésükhöz. Másnap borús reggelre ébredtünk, de reménykedtünk az esőfelhők elvonulásában. A birkafőzéshez alkalmas sátrat a dalkör férfi tagjai  a kora reggeli órákban felállították.  A címeres nemzeti színű zászlóval, szőlőfürtökkel és paprika füzérekkel szépen feldíszített sátor alatt kezdhették meg a főzést a nyolc órakor eldördülő ágyúszóra.
    Időközben megérkeztek a meghívott vendégeink is.  Elsőként az Aranydaru Nyugdíjas Klub Dalköre érkezett Nagyvenyimről, Juhász Vedres Zoltánné, Marika Klub vezetővel. Elkísérte a dalosokat polgármesterük, Vargáné Kaiser Katalin is. Őket követte a Kissolti Nyugdíjas Egyesület Dalköre, Hegedűs Józsefné, Marika egyesületi elnök vezetésével.
9 órakor előbújt a nap, így vette kezdetét a színpadi műsor. Elsőként a Kiskunsági Néptáncegyüttes lépett fel. A lelkes közönség hosszan tartó tapssal jutalmazta Őket. Ezt követte a mi Szappanos Lukács Népdalkörünk Galgamenti népdalcsokrokkal. Fellépett a Kiss József Daloskör öt énekese is. A kissoltiak aratási dalcsokrot adtak elő. A nagyvenyimi dalkör Balatoni dalcsokorral szerepelt. Őket követte Vesztergám Miklós műsora, majd a Csillagocskák Citerazenekar és Gyetkó Réka következett. A délelőtti programot a Hagyományőrző Néptánccsoport zárta. A nézőtéren szinte minden helyet elfoglalt az érdeklődő közönség. A fellépők műsorait vastapssal jutalmazták. 
Közben dalkörünk nőtagjai szorgalmasan tevékenykedtek, szervírozták a sok finom süteményt, előkészítették a savanyúságot a tálaláshoz. Előkerült néhány butykos, és egy szép műves hordócska, melyek az étvágygerjesztő kitűnő aromájú pálinkát rejtették magukban. Mire  délben megszólaltak református templomunk tornyában az ebédre hívó harangok, elkészült a három bogrács birkapörkölt. A  Szentmiklósiak jellegzetes ünnepi ételét dalos társunk Vörös László az unokájával, és Gál János legfiatalabb dalosunkkal együtt készítette el. Ragyogó napsütéses időben foglaltak helyet a megterített asztaloknál a vendégeink. Ízletes volt a pörkölt, dicsérték is barátaink. Rövid idő múlva már csak a bográcsok aljában néhány cupák várt a további sorsára. A mondás szerint finom pörköltet csak jó birkából lehet főzni. Így hát minden bizonnyal jó gazdát szolgáltak életükben a bográcsainkba került jószágok.
Terítékre kerültek az asszonyaink által készített sütemények, a dalos férfi társak által termelt jó borok. Ejtőzést követően került sor az elmaradhatatlan kávézásra. Közben jó ebédhez szólt a nóta.  
Vendégeink jól érezték magukat. Első ízben voltak Szentmiklósi Napokon. Azzal köszönték meg a vendéglátást, hogy a jövőben is szívesen jönnek, ha meghívást kapnak. Erről majd mi gondoskodni fogunk.
Köszönjük Ludányi Andrásnak, hogy a Puszta Hangja Egyesület nevében jelentős anyagi támogatást nyújtott dalkörünknek, ellensúlyozva a vendéglátásunk  jelentős kiadását.  Köszönjük karnagyunknak, ifj. Szőke Imrének, hogy a Pentacolor Kft ajándékával, szép díszes, címeres kötényekkel lepte meg a felszolgáló személyeket. Továbbá köszönet illeti meg dalos társaimat, mindannyian fáradtságot nem kímélve álltak helyt a szereplésben és a vendégek ellátásában.
    Selyem Balázsné