<< Vissza

Elmúlt pillanatok
2015.02.18. 19:16, írta: Ludányi András, rovat: KIÁLLÍTÁSOK
Egyesületünk, február 7-én fotókiállítást rendezett, kunszentmiklósi emberek tulajdonában levő, régi fotók kinagyított másolatából.
A rendezvényről Dr. Szilágyi László így számolt be a helyi Bakér Mentébe:

 

Fotók a régmúlt időkből

 

Szürke februári szombat délután. Amikor úgy igazában semmihez sincs kedve az embernek. A TV-ben unalomig ismételt filmek mennek, foci nincs, esetleg a teniszezők ütögetik egykedvűen a labdát dollárszázezrekért. Mit csináljak?  És itt jön képbe a Puszta Hangja rendezvény, a fotókiállítás, ráadásul a régi-új művelődési házban az Endrédy utcában. Na, gyerünk!

Ahogy betoppanok a szépen felújított épületbe, meglepő, szokatlan nyüzsgés fogad. Bizony szép számmal választották a miklósiak ezt a szombat délutáni programot. Körben a paravánokon fekete-fehér, tehát archív fotók. A képek előtt hömpölyög a nézősereg. De nincs sok idő bámészkodni, Székely Gábor szavai csendre intik a közönséget. Kezdődik a megnyitó műsor, először a Szőke Imre vezette Szappanos Lukács Népdalkör adta elő színvonalas műsorát. Nagy örömmel fedeztem fel új tagot a kórusban! Nem maradhatott ki az új miklósi sztár, Mizsei Molli sem, egy, majd még egy verset mondott el, utána nővére Dorina is színpadra lépett. Aztán Rusznyák Edit Csillagocskái ragyogták be az eget, és bűvölték el a közönséget. Ezután következett a megnyitó. Sallainé Peterdi Vera etnográfus végig vezetett minket a korai 1900-as évek fotóitól a napjainkban dívó szociófotóig. Különösen jó volt hallani a múlt század 30-as éveiből való emlékeket Kunszentmiklósról. A megnyitó után ismét a képeké volt a fő szerep. Innen is , onnan is hallani: Hát én őt ismerem!, Erre pontosan emlékszem!, Valóban ilyen volt!. 

Madarasné Klárika megmutatta édesapját, a híres Gyöngyösbokréta táncegyüttesben, ahol az alapító, Szappanos Lukács is látható. Völgyes dr feleségének magyarázta  a régi ártézi kútról készült felvétel előtt, hogy innen vitték a vizet a háztartásokba. A sok esküvői, katona, konfirmálási fotón el lehet bogarászni, míg egy.egy ismerős arcra bukkan az ember. Néhány képen ízelítőt kaptunk a korabeli tanyasi, és juhászéletről is. kellemes beszélgetéssel, múltidézéssel folytatódott a délután belekúszva az estébe. Ismét jól sikerült rendezvényt jegyezhet a Puszta Hangja!