<< Vissza

Újabb író-olvasó találkozót tartottunk
2014.07.10. 21:40, írta: Ludányi András, rovat: ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓK
Az író-olvasó találkozó sorozat keretében július 3-án az Országos Honismereti Akadémia, 45 fővel érkező tagságát láttuk vendégül. A Virágh kúriát az egyesületünk tagja Balogh Mihály, helytörténész mutatta be, és a városunk történetéből néhány érdekes epizódot árult el az értő hallgatóságnak. Egyesületünk Szappanos Lukács Népdalköre pedig színvonalas ízelítőt adott részükre a Kiskunság népdalkincséből.

            Ezután Székely Gábor, helytörténész, ki szintén az egyesület tagja, fogadta a vendégeket a „Felső-Kiskunsági Emlékek Házá”-ban, ahol térségünk történetének tárgyi emlékeit láthatták az álmélkodó szemek. Volt közöttük, aki még nem látta csak hírből ismerte, az ugyanitt látható „Petőfi kultusz” kollekciót, mely a legnagyobb a maga nemébe.

            Az emlékház megtekintése után az Iloncsuk szabadcsapat előadása következett. A harcosok bemutatója meglepte az akadémia tagságát, hiszen őseink öltözete és harci stratégiája ma még nem közismert.

            Ezt követően a vendégsereg átvonult Diószegi Balázs szülőházához, melyet a gondnok Székely Gábor mutatott be a tudós társaságnak, mégpedig azon örömteli hírrel, hogy a végrendeletileg a szülőházára hagyott képek, kalandos utak után, most már végérvényesen hazatértek. Többen ismerték még életébe a mestert, itt volt az egyik tanítvány is, aki jólesően anekdotázott Diószegi viselt dolgairól.

            A rendezvényen szép számmal képviseltette magát a helyi lakosság is, kik szintén elégedetten távoztak a látottak, hallottak után.

Az eseményt az „Új Széchenyi terv” támogatta.