<< Vissza

Borzák Tibor bemutatta új könyvét
2014.05.08. 22:15, írta: Ludányi András, rovat: ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓK
Április 3-án Borzák Tibor Petőfi kutató volt a Vendégünk.

A szépszámú közönség előtt Borzák Tiborral Székely Gábor a P.S. című könyvéről beszélgetett, ki az estről a következőket írta:

Petőfi haláláról
1849. július 31-óta vitatkozik a magyar közvélemény. Ekkor tűnt el Segesvár melletti csatamezőn a legtisztább, legkülönösebb és világviszonylatban is leghíresebb magyar költő, forradalmár.
Április első szombatján Kunszentmiklóson a Puszta Hangja Egyesület rendezésében író-olvasó találkozóra került sor, a soros vendég pedig Borzák Tibor oknyomozó újságíró volt. A kecskeméti akkor még fiatalember 1989 nyarán csatlakozott a Petőfi sírját Szibériában kereső úgynevezett Morvai Petőfi Bizottsághoz.
Az antropológusokból, régészekből, irodalomtörténészekből álló csapat a Bajkálon túli Barguzinban valóban talált egy sírt, melyhez sok legenda összegezése alapján gyülekeztek a szakemberek. A sírban talált csontváz mérete és jellegzetességei alapján feltételezések szerint nagy költőnk maradványa került felszínre.
Borzák Tibor az elmúlt 25 év további nyomozati eredményeit egyeztette az ásatás eredményeivel és „P.S” című dokumentumkönyvében összegezte észrevételeit. Jellemző a kialakult helyzetre, hogy míg az expedíció valamennyi tagja meg van győződve, hogy Petőfi holtestét találták meg Barguzinban, addig a hazai tudományos körök mereven elhatárolódnak ennek valószínűségétől.

Ezer kérdést vetett fel az értő közönség az újságírónak és Borzák Tibor elmondta a véleményét. Könyve pedig rögzítette a Petőfi keresés legfrissebb eseményeit, az ügy jelenlegi állását.
A könyv magánkiadás, csakis Borzák Tibornál kapható Kecskeméten.
A rendezvény az „Új Széchenyi terv” támogatásával jött létre.

Székely Gábor