<< Vissza

Kemence avató
2012.10.07. 13:57, írta: Ludányi András, rovat: EGYESÜLETÜNK ÉLETE
Tegnap gyönyörű, napfényes időben, ünnepélyes keretek között, a kemencét építő civil szervezetek szervezésében, felavattuk a közösségi kemencénket. Ez alkalomból egésznapos programmal vártuk az érdeklődőket. Jöttek is szép számmal. Több mint százan voltak kíváncsiak a kemencében való sütés tudományára és az ünnepi műsorra.
Szűcs Sándor (aki a kemencét is építette), már hajnali öt órakor meggyújtotta a tüzet. A kemence felmelegedése után kisütötte a kenyeret. Mire a kenyér kisült sok szorgos asszonykéz bedagasztotta a különféle kalácsoknak, pogácsáknak a tésztát. Délfelé már a kisült kalácsnak az illata lengte be a közösségi ház udvarát. Délután, a himnusz elhangzását követően Bődi Szabolcs polgármester megnyitó beszédével kezdődött az avató ünnepség. Ezt követően a kemence megáldására, felszentelésére került sor, majd a Szappanos Lukács Népdalkör dalait hallhattuk. A népdalkör fellépése után a szervezők emléklapot adtak át a kemence építését támogatóknak és az építésben segédkező önkénteseknek, ezzel köszönve meg a segítségüket. Külön köszönetet mondtak és egy szép ajándékcsomaggal kedveskedtek Szűcs Sándornak, aki teljesen díjmentesen, önkéntesként építette a kemencét.
A köszönő szavak után ismét a szórakoztató csoportoké volt a színpad. Először Rusznyák Edit és a Csillagocskái citeráztak, majd a Kiss József Daloskor tagjai nótáztak. A nótázást követően Lesi Árpád alpolgármester zárta be az ünnepséget.
Az ünnepség végén a közönség elfogyaszthatta a napközben kisült kenyeret, kalácsot, pogácsát, valamint az akkor sült kenyér lángost. Ezt követően a szervezők birkapörkölttel vendégelték meg a támogatókat és segítőket.