<< Vissza

IV. Énekkari és népzenei találkozó
2011.12.19. 22:19, írta: Ludányi András, rovat: ÉNEKKARI ÉS NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
December 3-án hagyományainkhoz híven, ismét a Szappanos Lukács Népdalkörrel közösen szerveztük meg a IV. Énekkari és népzenei találkozót.
A közel teltházas rendezvényről a műsorvezető az alábbi ciket írta a Baké Mente újságban.

"IV. Énekkari Fesztivál

Negyedszer került sor a Puszta Hangja és a Szappanos Lukács Népdalkör rendezésében az énekkari fesztiválra. Összesen hat produkciót láthatott a közönség, amely szép számmal jelent meg. Dinnyés Zoltán elnök bevezetője után e sorok írója, a műsorvezető lépett a mikrofonhoz, és a Röpülj páva mozgalom elindítója Vass Lajos életútját méltatva. Aztán végre jöttek a fellépő együttesek. Először a dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület. 30 éves fennállásuk alatt a népi kultúra, Dunapataj kodályi hagyatékának megőrzése a céljuk. Az énekkarban 7 évestől a 81 évesig találhatók a tagok. A többszörös arany és ezüst minősítésű kórus dél-alföldi és pataji népdalcsokrot adott elő nagy sikerrel. Majd Csillagocskák szálltak fel a szentmiklósi estében az égre! Rusznyák Edit vezetésével két tündér, Pál Paula és Sértő Boglárka citerázott elbűvölően, megmutatva, hogy vannak még tartalékok az ifjúságban! Jöttek a Miklósiak: a Szappanos Lukács Népdalkör a szokásos magas színvonalon szólalt meg, Szőke Imre néhány szóval beszélt a múltjukról - ami az övé is, mivel pont egyidős az együttessel - méltatva Simon Lajos és Bessenyei Imre érdemeit. A Kéknefelejcs Népdalkör következett Fülöpszállásról. Vezetőjük - volt polgármester - Varga István elmondta, hogy ők "csak" klubként működnek, mivel képzett karnagyuk nincs, tehát: csak nótáznak. De hogyan! Ezt a dübörgő taps bizonyította. Az első rész lezárásaként a kunszentmiklósi Hagyományőrző Tánccsoport lépett színpadra. Izsák Zoli tanítványai kitettek magukért, főleg a kicsik tánca nyerte el a közönség elismerését.
Rövid szünet után következett valami más. Ismét a Dunapatajiakat üdvözölhettük a színpadon. A Milleneumi Társulat a legfontosabbnak a magyarságtudatot, a történelmi múlt hangsúlyozását tartják. Zenekari kísérettel hazafias érzelmű dalok /Ha én rózsa volnék, Ez itt az én hazám, Trianon stb/ hangzottak el nagy sikerrel. A végén - karácsonyi ajándékként - Szűcs Beáta énekelte a Legyen ünnep c. számot - hát mit mondjak... "Szó bennszakad, hang fennakad", ilyen hatással volt a közönségre!
Visszatérve Vass Lajoshoz, az est bebizonyította, hogy az elhintett mag jó földbe került...
A rendezvény - ahogy illik - fehér asztal mellett folytatódott, a résztvevők a többszörös birkafőző bajnok, Kollárik József, Kokó által készített pörköltet fogyasztották el. Természetesen össznépi nótázásba fulladt az este - mindenki nagy örömére!
Külön köszönet a kiváló hangosításért Honti Rolandnak, a rendezésért pedig a Szappanos Lukács Népdalkörnek, és a Puszta Hangja tagjainak, különösen Szőke Imrének és a Ludányi Házaspárnak.


Szixy"