<< Vissza

III. Énekkari találkozó
2010.11.23. 21:39, írta: Ludányi András, rovat: ÉNEKKARI ÉS NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
Immár harmadszor gyülekeztek az érdeklődők és a résztvevők a Szappanos Lukács Népdalkör és az egyesületünk által rendezett kórusfesztiválra, amelynek az ÁMK adott otthont.
Az estet Dinnyés Zoltán elnök nyitotta meg, majd átadta a szót a műsorvezető dr Szilágyi Lászlónak, aki rövid bevezető után máris színpadra szólította a Kiskunság Néptáncegyüttest. A 2005-ben alakult, Ivanics László vezette együttes egy táncparódiával kezdett, majd fergeteges somogyi és moldvai táncokkal folytatta. Jó felvezetése volt a népdalosoknak, akik közül elsőként a dunavecsei Kék Duna Népdalkör adta elő műsorát. Szép, több tájegységből összeállított népdalcsokrot hallhatott a közönség. Utána a már 41 éves Szappanos Lukács Népdalkör lépett színpadra. A két legendás szentmiklósi zenetanár, Simon Lajos és Bessenyei Imre után méltó kezekbe került az együttes vezetése, ifj Szőke Imre személyében. Most is ezt bizonyították egy tréfás és egy dunántúli népdalcsokor előadásával. A sok nóta után megint tánc következett: a Hagyományőrző Tánccsoport gyermektáncosai elbűvölték a nagyérdeműt! Szűnni nem akaró taps volt a jutalmuk. Látszik, hogy Izsák Zoli nagy súlyt helyez az utánpótlás nevelésre. A tassi Nyugdíjas Klub margaréta dalköre zárta ezt a népdalos blokkot.
Aztán következett valami más. Faragó Attila, aki hosszú éveken át volt a Zeneiskola tanára, nagy örömünkre elhozta közénk kórusát. A KromantiCanto énekegyüttes különböző népek /osztrák, német, spanyol, katalán/ dalait adta elő igen magas színvonalon. Méltó zárása volt a jól sikerült rendezvénynek, amit a 7tv is rögzített a helyszínen /és talán még látni is fogjuk egyszer.../ A műsor után még együtt maradtak a résztvevők, és a baráti beszélgetés közben fel-felcsendült a közös éneklés is. Így lett teljes ez a szombat este, mert ahogy Kodály mondta: A zene mindenkié!

Dr. Szilágyi László
Puszta Hangja Egyesület Alelnöke
A rendezvény műsorvezetője