<< Vissza

Balogh Mihály: Tiszteletpéldány
2009.01.18. 14:41, írta: Ludányi András, rovat: "SZÖLŐFÖLDEMEN"
A ”Szülőföldemen” című sorozatunk rendhagyó estjén vettünk részt péntek este. Most e sorozat házigazdája, Balogh Mihály „átült” a vendég székbe. Vele beszélgetett a Bakér Mente főszerkesztője, Sitkei Béla. A téma Balogh Mihály az OPKM „Mesterek és tanítványok” sorozat részeként nemrégiben megjelent - „Tiszteletpéldány” Baráth Ferenc és Molnár Ferenc találkozása a Budapesti Református Főgimnáziumban című - könyve.
Zsúfolásig megtelt könyvtárban közel százan voltunk kíváncsiak az íróra és könyvére. Egyes vélemények szerint többen voltunk, mint mikor Tamási Atya volt a vendégünk, de Balogh Mihály Tanár Úr szerint – és ezt ezúton is üzeni Tamási Atyának – pont annyian jöttek el ezen az estén is.
A mester Baráth Ferenc tudós, tanár, író, Kunszentmiklós szülötte, Arany János tanítványa és Arany László osztálytársa és barátja volt. A tanítvány Molnár Ferenc, akit már mindenki ismer, hisz’ a Pál utcai fiúk című gyermekregényét ma is olvassák világszerte, de több színműve is ismerté vált. Balogh Mihály elmondta, hogy míg Molnár Ferencről sokan és bőven írtak, addig a méltatlanul elfeledett tudós tanár, Baráth Ferenc portréjának felvázolását neki kellet vállalnia. A könyv megírását hároméves kutatómunka előzte meg. Ezt követően egy évig írta.
Baráth Ferenc könyvtára az örökösök jóvoltából az 1930-as években került a kunszentmiklósi gimnáziumba. Balogh Mihály a hagyaték között talált rá az addig ismeretlen könyvre a Neumann Ferenc (Molnár Ferenc) által írt olvasókönyvre. Kutatásai szerint ebből ez az egy maradt fent. Ezt a példányt ajándékozta az író egykori tanárának, Baráth Ferencnek.
Sitkei Béla kiváló kérdései után a közönségé volt a szó. Sokan tettek fel kérdéseket az írónak, dicsérték a kiváló művét. Dr. Halasy Kálmán főorvos úr méltatta a könyv nyelvezetét. Ezt követően Dániel Szabó Ilona – aki szintén több könyvet írt már – idézett a könyvből és mondta el véleményét. Dr. Naszvadi György arra kérte Balogh Mihályt, hogy írjon még több hasonlóan kiváló könyvet. Egyben felajánlotta segítségét is a kiadáshoz.
A kérdéseket, hozzászólásokat követően Balogh Mihály prezentáción bemutatta azt, amiről a könyvében írt. Képeket láthattuk Neumann Ferenc olvasókönyvéről is.
Az est végén az író dedikálta könyvét, majd kötetlenül beszélgetett a közönséggel.